Zelena čistka je zajednička jednodnevna akcija čišćenja divljih odlagališta otpada koja se već treću godinu za redom održava u Hrvatskoj.

Provodi se u sklopu svjetske akcije World Cleanup 2014, a u koju je uključeno 108 zemalja svijeta, a ove je godine proširena i akcijom Plava čistka, koja se provodi u sklopu regionalne akcije Let’s do it Mediterranean 2014.

Cilj kampanja je podizanje svijesti građana Hrvatske o potrebi preuzimanja odgovornosti u stvaranju i načinu odlaganja otpada. Kulminacija kampanje Zelena čistka  je akcija čišćenja divljih odlagališta koja će se održati 26. travnja 2014. sa svrhom uključenja najvećeg  broja volontera ikada u Hrvatskoj.

Izvrsni rezultati prošlogodišnjih akcija poticaj su da ove godine budemo još jači i bolji.

2012. godine uključilo se 41.558 volontera u 161 jedinici lokalne samouprave te je očišćeno čak 3.746 tona otpada. U 2013. godini odaziv volontera bio je još i veći. Sudjelovalo je gotovo 50.000 volontera, 198 jedinica lokalne samouprave a očišćeno je nešto manje od 4.000 tona otpada. Tijekom akcije očišćen je gotovo jedan kilogram po svakom stanovniku Lijepe naše, ali neke od najvećih crnih točki još su tu u našem okruženju.

Stoga pozivamo sve volontere da u subotu, 26. travnja 2014. godine udružimo napore kako bi pokazali koliko nam je važan okoliš i priroda, te što sve možemo i spremni smo učiniti u samo jednom danu.

Akciju čišćenja započinjemo u 8.00 h na slijedećim lokacijama:

1. Čišćenje obale rijeke Neretve –od male rive do kraja šetališta uključujući i čišćenje obje   strane obale iz lađa

2. Čišćenje obale Norina u Vidu i uređenje parkinga

3. Uklanjanje krupnog otpada s divljeg odlagališta na lijevoj obali Neretve na predjelu     Vrbovci-Jeovci

4. Uklanjanje krupnog otpada s divljeg odlagališta na desnoj obali Neretve iza Opuzenke

Sa sobom je potrebno ponijeti rukavice i kabanice u slučaju kiše.

Podršku  akciji čišćenja daje Grad Metković,Turistička zajednica, „Čistoća Metković“za obavljanje komunalnih djelatnosti, „Metković d.o.o“ za vodoopskrbu i odvodnju otpadnih voda., “Acal sirovine“, DVD Metković, JVD Metković, Hrvatske vode VGI Opuzen, kao i lađarske,športske i ostale udruge i društva s područja grada.